БИО ТЕРМАЛ ЕООД

We have detected that you do not have the Flash 8 player installed.
Please Click Here to download the Flash plugin.

  НАЧАЛО   ЗА НАС   ПРОДУКТИ   ПАРТНЬОРИ   КОНТАКТИ   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН  
БИО ТЕРМАЛ ЕООД   БИО ТЕРМАЛ ЕООД
 

Кахлените печки- класическото съвършенство

Не е случаен фактът, че почти във всяка къща в Австрия има кахлена печка. Това средство за отопление се е наложило във вековете със своята икономичност, комфорт, равномерност на температурното поле и др. Повече за предисторията и принципа им можете да прочетете в сайта. Във вида, в който можем да ги видим и днес, кахлените печки започват да се строят около ХІІІ В. Оттогава до днес се е променил само външният им вид- поради напредъка на технологиите, предлаганите сега кахлени плочи са с по- широка цветова гама и разнообразие на повърхностите, с по- сложни и изящни форми. Последното не е съвсем вярно- в района на Залцбург, а и на много други места в дворци или обикновени къщи, могат да се видят такива произведения на изкуството отпреди векове, от които ти спира дъхът. За оформянето на „вътрешната кожа”- димоходите, се използват и досега класическите материали. Поради голямото си тегло и дългия път на димните газове, кахлената печка акумулира почти напълно топлината от изгарянето на дървата. КПД при пресмятането се залага минимум 87%- фантастична цифра на фона на камините, притежаващи едва 15- 30%. Кахлената печка отдава топлината при сравнително ниска повърхностна температура в продължение на 12 до 24 часа след зареждането си. Изследванията показват, че спектърът на излъчването от повърхността и е много близък до слънчевия и създава усещане за уют и комфорт. Не е за пренебрегване и фактът, че през керамиката преминават полезните отрицателни йони, което не може да се каже за металните отоплителни уреди.

В България кахлените печки започват да навлизат основно след Освобождението.

Най- много построени има в стария център на София, Русе, Търновско, Ловешкия край.

С пускането на евтиното централно отопление по времето на социализма голяма част от печките са занемарени, разрушени или оставени на времето да реши съдбата им.

В днешни дни, с промяната на ситуацията с централното отопление и цените на горивата, все повече собственици на печки  искат да ги отремонтират и да се възползват оново от предимствата им.

Отделно от това, всяка кахлена печка е уникална не само с външното си оформление, което се прави според естетическите виждания на собственика, но и с вътрешното разположение на димоходите, направени според идеите на майстора. Могат да се видят и печки с цилиндрични керамични тръби, както и такива без кахлени плочи- само на хоросан. Каквото и да е конкретното изпълнение, на запад е разпространено мнението, че кахлената печка, освен отоплителен уред, е и произведение на изкуството и увеличава стойността на жилището със собствената си стойност.

 
БИО ТЕРМАЛ ЕООД   БИО ТЕРМАЛ ЕООД
  BG  |  EN       WebDesignBG  |  Кахлените печки- класическото съвършенство  |  Защо пелети?  |  НОВИНИ  |  УСЛУГИ